Slik flytter du en database med phpMyAdmin

20. juni 2018
Asbjørn Ness

Har du en webside koblet til en database, og har lyst til å flytte siden? Filer kan du lett kopiere via FTP. Men hva med databasen? Jeg skal her gå gjennom hvordan du kan kopiere en MySQL-database internt hos PRO ISP. Metoden kan benyttes på tvers av webhoteller.

cPanel og phpMyAdmin

Mange webhoteller tilbyr en løsning med cPanel og phpMyAdmin. Webhoteller hos PRO ISP og har dette. Mens One.com tilbyr tilgang til phpMyAdmin fra sitt eget brukerpanel.

Jeg tar utgangspunkt i PRO ISPs løsning, og starter veiledningen ved å gå til cPanel. Jeg tar også utgangspunkt i at du allerede har en database oppe og går som vi skal kopiere (eksportere og importere).

MySQL er databaseformatet både WordPress og ProcessWire benytter, og typen database vi skal kopiere.

Les også: En innføring i ProcessWire

Hvordan vi oppretter en ny tom database og importerer en kopi kommer jeg inn på i siste del av veiledningen.

cPanel hos PRO ISP.

Nedlasting av databasekopi

Finn ikonet til phpMyAdmin i cPanel og åpne det. La cPanel forbli åpent i bakgrunnen til senere.

Gå til databasen du ønsker å ta en kopi av. Enten ved å finne den i venstre sidestolpe i phpMyAdmin, eller ved å gå til fanen Databaser og klikke på den i listen der.

Hos meg heter databasen brukernavn_asbjorn (hvor brukernavn er mitt PRO ISP-brukernavn). Etter å ha klikket på databasen vises nye faner, og du befinner deg umiddelbart på Struktur-fanen.

Se etter og gå til Eksporter-fanen. Velg Egendefinert — vis alle alternativer under overskriften Eksportmetode. Se at valget under overskriften Utskrift er satt til Lagre utdata til fil. Gå deretter nederst på siden og trykk på knappen Utfør.

En fil tilsvarende brukernavn_asbjorn.sql lastes nå ned til din pc.

Før vi avslutter skal vi gå videre til fanen Operasjoner. Se hva som er valgt i nedtrekksmenyen under overskriften Sammenligning og noter deg dette. Siden jeg har en ProcessWire-database, benytter jeg utf8_general_ci.

Opprette tom database

Hos PRO ISP opprettes nye databaser i cPanel. Gå tilbake til cPanel som du har i bakgrunnen, og klikk på ikonet for MySQL® Databases, som ligger like ved phpMyAdmin-ikonet.

Skriv inn et ønsket navn på databasen etter brukernavn\_. Jeg velger å kalle min nye nykopi i all enkelhet. Trykk på knappen Create Database, vent på bekreftelsen og trykk Go Back.

Gå nedover på siden til du kommer til MySQL Users og Add New User. Skriv inn et brukernavn og et passord, og trykk Create User, vent på bekreftelsen og trykk Go Back.

Gå på nytt nedover på siden til du kommer til Add User To Database. Velg din nye bruker og din nye database i nedtrekksmenyene og trykk på knappen Add. I neste trinn velger du All Privileges og bekrefter ved å trykke på knappen Make Changes. Vent på bekreftelsen og trykk Go Back.

Gå deretter tilbake til cPanels startside.

Importere en databasekopi

Om du har lukket phpMyAdmin kan du nå åpne det igjen i cPanel. Den nye databasen du har opprettet skal nå dukke opp i listen over databaser.

Klikk på databasen, i mitt tilfelle brukernavn_nykopi. Du kommer nå til fanen Struktur, hvor det denne gangen er tomt.

Gå til fanen Operasjoner og endre valget i nedtrekksmenyen under overskriften Sammenligning til det du noterte deg ved nedlastingen av databasen. Jeg velger utf8_general_ci.

Gå deretter til fanen Importer. Trykk knappen Velg fil under overskriften Importer fil. Finn fram og velg .sql-filen du lastet ned i stad, bekreft valget, og gå nederst på siden hvor du trykker på knappen Utfør.

Vent til filen er lastet opp og importert, og du får en bekreftelse fra phpMyAdmin om at dette er utført. Hvor lang tid det tar kommer an på størrelsen på databasen.

Importering i phpMyAdmin

Klar til bruk

Den nye databasen med kopiert innhold fra en gammel database er nå klar til bruk.

Er databasen din tilkoblet en webside, for eksempel et CMS som WordPress eller ProcessWire, som du allerede har kopiert filene til, så må du nok åpne og endre tilkoblingsinformasjonen i filer som wp-config.php eller config.php til å passe databasens nye navn og brukernavn med tilgang.